Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Helautomatiserad lyxkommunism

Categories: Kommunism
Friday, Jul 5, 2019

Aaron Bastanis ‘Fully Automated Luxury Communism‘ (Verso) är bra på sitt sätt, men också otillfredsställande på många andra. Bastani hör till Novara Mediagänget, en vänstergrupp som är bra på, vad ska man säga, braskande saker men därför också lite gapiga, särskilt på Twitter.

Boken plöjer vidare i vad man kanske kan kalla Paul Mason-fåran. Postkapitalismens konturer blir allt skarpare. Produktionskostnaderna på strängt taget alla områden rusar mot noll. Det är inte bara information som wants to be free, det gäller fler och fler tillverkingar, materiella som immateriella. Snart – mycket snart – kommer kapitalismen att förtvina pga att det inte finns några vinstmarginaler kvar. Allt blir gratis: bostäder, sjukvård, energi, och vi kan alla spendera resten av våra lyxliv på en hållbar jord med att skriva kärleksdikter till varandra och äntligen, för första gången, bli the authors of our lives.

Men ‘FALC’-boken, efter alla trumpetstötar om den runt sociala medier under lång tid, visar sig vara mer shoppinglistan än själva inköpet. Den listar allt som håller på att bli tillgängligt för oss, mer eller mindre kostnadsfritt – och det är intressant nog – men nämner uppseendeväckande lite om den politiska processen som ska göra denna utopi verklig, annat än att man måste börja lokalt och att kapitalismen säkert kan uppfinna en del metoder att skapa brist (scarcity) och därmed fortsätta profitera. (Alltså ungefär som med 5G, som i princip bara är mycket bättre wifi för alla, överallt, men som leverantörerna kommer att ta betalt för som data).

Slutomdömet blir att ‘FALC’ är en intressant bok av en jävligt tech-savvy ung man som tyvärr inte har – eller i alla fall inte lägger i dagen – särskilt mycket hum om politiska realiteter.

Nästa bok i sommarläsningen: Martin Nyströms ‘Konsten att se långt. Nya perspektiv på Evert Taube’ (Arche Press)

22 Responses to “Helautomatiserad lyxkommunism”

 1. Kanske lite val krass idag, men jag hade haft lite lattare att kopa orden “bastani” och “savvy” i samma text om jag sett nagra tecken pa intelligent liv hos den mannen i andra sammanhang 🙂 (allvarligt, varje gang han lacker in i min twitter sa blir jag en smula dummare, sa tanker halla mig borta fran den dar boken :D)

  (…och det ar bara att soka efter “Rothschild” i hans twitterfeed for att se vilken sorts lirare han egentligen ar, fast han kanske har stadat numera iofs…)

  Lyckligtvis finns det en massa riktigt smart folk som tankt en massa pa dom har sakerna ocksa. Lanier ar alltid lasvard, till exempel. Eller varfor inte den har artikeln som jag just snubblade pa: https://theartofresearch.org/ai-ubi-and-data/ om manniskans plats i en AI-varld, och som fick mig att tanka pa det har inlagget.

 2. Jo, jag kan hålla med, “savvy” var kanske inte bästa ordvalet! Jag följde AB på Twitter ett par månader för ett par år sen, men tröttnade snart, och har inte sett något av honom sedan dess – tills jag fick den här boken.

  På tal om Rothschild. I kväll sänds Panorama-undersökningen om Labour och antisemitismen. Som svar har partiet anlitat Carter Ruck, en av de mest, ähm, aggressiva advokatbyrårerna som finns i mediesammanhang, för att sätta press på sådana f.d. medlemmar som kan ha brutit mot sina NDA’s. Not a pretty sight.

 3. Attackerna mot BBC infor Panorama ar bade fascinerande och skrammande i sin totala enfald; fascinerande for de otroligt absurda resonemang corbyniterna tar till for att bevisa att nat dom inte sett ar 100% false news och antagligen bara en judisk konspiration, skrammande for hur alla “hur ser det har ut for utomstaende?”-sparrar helt forsvunnit.

  Och pa andra sidan, den dar Johnson-saken…

 4. Såg just några utdrag på 6-nyheterna. Jesus, det ser inte bra ut alls… Corbyn själv cc:ad i mailen… Och så har ju Twitter-armén fått sina order nu: “Park your emotions” och sånt. What a fucking mess.

 5. Corbyn var val som vanligt present but not involved, och ar emot alla former av cc:

 6. Ett av de grundläggande problemen med Corbyn – och jag anstränger mig verkligen nu för att inte låta nedlåtande – är att han inte är det vassaste verktyget i lådan. Inte för det att han saknar akademiska kvalifikationer, som ofta påpekats, för det gör jag med (what did I just say there…?!) utan för att han helt och hållet saknar känsla för det som sker utanför hans politiska föreställningsvärld, till skillnad från hans vapendragare John McDonnell, tixempel. Corbyn är rätt korkad, helt enkelt. Thick as two short planks. Vilket inte frikänner honom, som om han vore i behov av vård, men gör Labourpartiet medskyldigt i den här jävla röran.

 7. Låter inte det här lite som det som Chris Anderson brukade köra med för några år sedan: allt kommer arr bli GRATIS på grund av INTERNET?

 8. Säkert, Håkan! CA känner jag inte till, och Bastani är som sagt långt ifrån originell här. Men jag tyckte han samlade ihop shoppinglistan rätt bra. Hur det sedan ska genomföras – demokratisk politik eller revolution – ville han inte prata om.

 9. HuffPost har fortydligat att direktiven gick till “digital outriders” och inte till journalister. Tyvarr missade Guardian den biten och publicerade just Owen’s “men torys da”. “Fully automated luxury journalism” som nan sa pa natet.

  (man kan ju annars tycka att G borde vara lite forsiktiga efter “100 prominent jews” fiaskot haromdagen)

 10. Jo jo, det var ju alltid avsett för “outriders”, inte journalister, det var därför det var en läcka. Som snabbt läckte, så klart.
  Vad menar du med “100 prominent Jews”? Dom som stödde Chris Williamson?

 11. Jepp, G plockade ner brevet efter att folk papekat att det nog snarare var det vanliga ganget av knappskallar som skrivit under, inklusive folk som ljog om vem dom representerade: https://www.thejc.com/news/uk-news/1.486260 har lite mer.

 12. Labours presskonto ar fantastiskt just nu. En strom av spygallor, foljt av ett “There we have it folks, proof if any was needed that Labour IS institutionally racist”. Misstanker att dom lyckades plocka av Seamus telefonen.

 13. Asch, nu pastar dom att dom blev hackade. Oh well.

 14. Här är Chris Anderson, från de glada och galna åren på 00-talet: allt kommer att bli gratis på nätet. Han spred senare samma tes i en bok med titeln “Free”.

  https://www.wired.com/2008/02/ff-free/

 15. Tack för länken, Håkan! Kanske symptomatiskt nog nämner Bastani inte Chris Anderson i varken index eller bibliografin…

 16. Jag minns de där åren när i stort sett alla “mediekonsulter” och journalister som diskuterade digital media i Sverige hyllade Chris Anderson och hans tro på “the long tail”, allt blir gratis för alltid, wikipedia och wikifierade tidningar är framtiden osv. Det är tröttsamt med ett medieklimat där bara en åsikt (eller en fråga) i taget får plats. 🙁

 17. Det fascinerande med dom dar figurerna ar att dom inte verkar ha nan som helst koll pa hur ekonomin ser ut bakom det valdigt tunna skikt dar saker ar “oh titta gratis”.

  Tar herr B overhuvudtaget upp sant i sin bok (jfs artikeln jag lankade till ovan, skriven av nan som faktiskt ar kand for att vara smart och inte bara for att vara en professionell idiot i clickbait-TV).

  (jag menar, jag jobbar pa en “gratisprodukt” men den ar inte precis gratis att halla igang, och till skillnad fran Novara-ganget far jag ocksa betalt for det jag gor 🙂

 18. (Skulle ha skrivit “psykopat” istallet for “idiot”, for ovrigt; dagens corbynist-vinkel ar att killen i panorama-programmet praktiskt taget mordade den walesiska labour-politikern som begick sjalvmord efter att ha stangts av efter anklagelser om tafseri. Inte bara ohammad trumpism langre, utan nu ar vi i “hillary clinton murdered seth rich”-landet).

 19. Om man får göra reklam för sig själv skrev jag förra helgen om 00-talets entusiastiska retorik kring internet, som på kort tid har svängt till sin motsats. Nu ska vi helst inte minnas hur det lät: massmedierna kontrolleras av en elit som kommer att förlora makten när alla kan skriva själv på nätet.

  Tio år senare är alla oroade över att fel personer skriver om fel ämnen på fel sätt: idag handlar nätretoriken om att folk inte klarar av att tala fritt. Det där folket som visste bättre än eliten har förvandlats till grisar och rasister som bara borde hålla käften. Något är skumt här, om det så bara är det korta minnet.

  https://www.svd.se/sa-blev-de-fina-bloggarna-en-pobel-som-borde-halla-kaft

 20. Hmm, betalvagg. Och nar jag klickar runt artiklar om Strugatskijs och baksidan av AI system (jfs artikeln jag lankade till ovan). Salde du just en prenumeration? 😀

 21. Ah, förlåt! Jag var inte medveten om att det var betalvägg. Prenumerationer får någon annan sälja.

 22. Oh, ingen fara. Jag har inget emot att betala for mig, fast jag behover inte mer prenumerationer just nu. Fast inte utan att mikrotransaktioner helt plotsligt kanns som en bra ide igen (mest for den dar Strugatskij-artikeln om jag ska vara arlig :D)

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004