Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Charkfortsättning

Categories: Chark
Saturday, Sep 14, 2019

Uppmuntrad av kommentarerna till den föregående posten tänkte jag tillfoga ett av mina senaste charktips. Det kanske rent av kan bli en Chark-Helg här på Pressylta (allt för att slippa Brexit, alltså)…

Här ovan syns en av mina favoritmackor sedan en tid tillbaka. Den tillverkas så här. (1) Ta (helst) en av Ikeas runda rågknäcke, men det går nog bra med andra varianter också. (2) Bred på ett tunt lager aioli, så att inte vitlöken överväldigar. (3) Hacka upp en skiva bresaola och klipp i ungefär lika mycket gräslök, och ös på.

Bresaola intar en lika framstående plats i mitt charkuniversum som skinka från Parma eller spansk jabugo. Men den blir lite bortglömd ibland: det är slående hur ofta den ligger längst ute i kanten på charkdiskarna, som om den får vara med på undantag, liksom. Det är kombinationen cured beef och kryddsmakerna man tillsätter (enbär, bland annat) som gör den unik. Går förstås också att äta med en tomat och några flagor parmesan.

13 Responses to “Charkfortsättning”

 1. Så där ja! Äntligen lite charkuteritips i fyrfärg. Apropå rågbröd så var jag i Vasa i somras och fick då smak för Vöråpojkens mjuka rågbröd. Rikligt med smör och några skivor västerbottenost räcker gott, eventuellt lite tomat också, men här har nog bresaolan potential eller vad tror du Gunnar? Är det främst knäcke och ljust bröd som den passar ihop med? Ska kolla vilken plats bresaolan intar i charkdisken på Kronprinsen nästa gång jag går och handlar.

 2. Joakim: för min egen del gäller mörkt, grovt knäcke. Inget “ljust”, inget “mjukt”. Men det är också en smakfråga jag lämnar åt läsarna att avgöra själva. Vad gäller bresaolan: det är den som måste dominera den här mackan. Alltså inte för mycket aioli, ibland går det bra med vanligt smör också, för vitlöken i ailolin får inte slå ut gräslöken. Det är sältan och kryddorna i bresaolan plus gräslöken som gäller.

  Jag blev just påmind om att hackad skinka + gräslök på bröd är ett gammalt recept jag har hemifrån, från min saligt hädangångna mamma. Men “skinka” kan betyda så lite, och så mycket. Efter många experiment med speck, parma, jabugo, t.o.m. milanosalami, så fann jag att bresaolan var perfekt. Kan inte nog rekommendera.

  Men på tal om ost på knäcke, även om det inte hör till charkkategorin. En annan favoritmacka är en ganska konventionell lösning med mildkryddad ost (typ Grevé!) med riktig saltgurka på, alltså inte de sötsliskiga varianterna av inlagd gurka. Där finns fortfarande mycket att upptäcka.

 3. Ok, låt se…

  • IKEA Roggen Knäckebrot ✓
  • Aioli… hmm, smoked barbecue aioli känns lite tveksamt i sammanhanget.
  • Bresaola, nix, men kanske kan sourca lite della Valtellina i morgon. Verkar bara ha en massa burehamme (rökt skinka) i förrådet, vem åt upp all salami?
  • Schnittlauch.. nix, men borde väl gå att ordna kan man tycka.

  Dock är allting söndagstängt här, för varför skulle någon behöva handla flera dar i rad? Får väl skriva en komihåglapp.

 4. Jag har faktiskt blivit lite galen i Schnittlauch, lägger det på allting i princip, senast igår kväll på några skivor rökt lax med scramblade ägg (som vi säger i Sverige).

  Vad gäller bresaolan, ska det inte finnas ett markant italienskt inslag i schweizisk (mat)kultur? Eller kanske inte runt där du bor?

 5. Det är (som du misstänker) stor skillnad mellan “nationellt snitt” och “typiskt för där du befinner dig” i det här landet, men det är god tillgång på italienska produkter och restauranger överallt (eller i alla fall på den tyska sidan).

  (i alla fall om du undviker Aldi/Lidl där alla nationella specialiteter är tillverkade i Tyskland, även om dom iofs fått ge sig på kött/mejeri-fronten.)

  Sen finns det ju förstås fusionköket — Älplermagronen är en klassiker, pasta med potatis, grädde, ost och lök, vanligen serverad med äppelmos (vilket förvirrade mig en smula i början, det är älpler som i alperna, inte äpplen eller potatis). Lär ha uppfunnits under arbetet med Gotthardtunneln under andra halvan av 1800-talet.

 6. Den där fusionen låter som man i alla fall blir mätt på den…! Kolhydratshalten stratosfärisk.

 7. Exakt. Utmärkt kalori/viktförhållande för hårt arbete i bergen (speciellt om man har alpkossor i närheten).

 8. Glömde aiolin, men har säkrat övriga varor. Funderar på att göra ett vetenskapligt smaktest lite senare med bresaola och den schweiziska motsvarigheten Bündnerfleisch.

  (Internet påpekar att Valtellina/Veltlin och Graubünden båda var en del av fristaten Drei Bünde på den tiden bresaola/bündnerfleisch utvecklades.)

  Bündnerfleisch är för övrigt ämnet för den här tyskaövningen: https://youtu.be/lylgA7DWBXU

 9. Tydligen bara killar som är intresserade av chark.

 10. Fredrik: Ser fram mot resultatet!

  Gabrielle: Kan så vara! Jag menar, jag känner många kvinnor som “gillar/äter” chark, men få som är “intresserade” av det. Det är väl en nördfråga.

 11. Fredrik, den videon är underbar! En hel politisk och charkuterisk kultur rämnar under sin egen, inneboende omöjlighet…
  Och Bündnerfleisch verkar ju vara så nära man kan komma bresaolan, enligt Wiki.

 12. Charktestrapport 1: fortfarande ingen aioli, och jag hackade inte upp bresolan/bündnerfleischen i bitar, utan använde hela skivor, vilket kan ha påverkat resultat. Båda mackorna får betyget utmärkt, med en liten fördel för bresolan tror jag, även om det bär mig emot.

  (bündnerfleisch är pressat, och en aning “segare”).

  Mer sen.

 13. “Utmärkt” är bra betyg! Ab+ skulle jag sagt. Vad gäller att hacka, här följer några självklarheter. Grejen med att skära upp i småbitar den att man introducerar mer luft/syre i själva inmundigandet. Det är därför småbarn (och en del vuxna, god help us…) smaskar, äter med öppen mun, för maten smakar *mer* då… Det kommer vi vuxna förbi med en skarp kniv och en skärbräda. (Jag är total stalinist vad gäller vuxna människor som smaskar… Gärna total utplåning, inte ens skenrättegångar)

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004