Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Dagen efter + +

Categories: Brittiskt allmänt
Thursday, Sep 26, 2019

Den politiska och konstitutionella krisen må ha trappats upp sedan i tisdags, men gårdagskvällens parlamentsdebatt med Boris Johnson blev ett lågvattensmärke. Man kan knappast tro att det skulle gå att bli chockerad längre, men Johnson – the braying Fauntleroy – lyckades. Labours Paula Sherriff bad honom stillsamt och hövligt att minnas den mördade Jo Cox och skruva ner på retoriken typ “förrädare”, “folkfiender” och “kapitulation”. Johnson svarade att vad hon sagt var “humbug”. Inte bara det: “Det bästa sättet att minnas Jo Cox är att genomföra Brexit!”

Inte skuggan av en ursäkt för att ha vilselett majestätet och agerat “unlawfully”. Inte skuggan av eftertanke, reflektion, sans. Inte skuggan av allt det som konservativa partiet en gång stod för. Många kommentarer idag börjar med orden “Inte ens Thatcher…”. Och det är sant. Det här känns, som jag skrev igår kväll, som det definitiva slutet på något, jag vet inte riktigt vad. Kanske just “sans”? En annan fras som förekommer ofta i kommentarerna idag är “dangerous situation”, i högsta grad bokstavligt menad. Våra folkvalda med livvakter? Det verkar gå åt det hållet.

+ Man arrested, etc

+ “Johnson responds to question about the murder of Jo Cox: “The best way to ensure that every Parliamentarian is properly safe and we dial down the current anxiety in this country is to get Brexit done”. In other words, if MPs want to avoid getting murdered things better go his way”. h/t @Martha_Gill

7 Responses to “Dagen efter + +”

 1. Den här artikeln av Philipe Sands som publicerades i DN härom dagen kanske skulle spridas i original i engelska tidningar:

  https://www.dn.se/kultur-noje/philippe-sands-vi-har-slagit-in-pa-en-djupt-obehaglig-vag/

 2. Ja, den var väldigt bra! Och skrämmande.

 3. Minst sagt oroande att både Boris och Trump nu kommer med förtäckta hot om grovt våld och anklagelser om förräderi, riktade mot personer som på något vis står dem emot (och naturligtvis utan att avgränsa exakt vilka personer eller positioner de syftar på; ett hot av denna typ är ju mycket mer effektivt om många kan känna att “det kanske är mig/honom/henne/dem han talar om?”.

 4. A ena sidan sa styrs ni just nu av ett gang forvuxna tonaringar som just insett att dom kommer att misslyckas med precis allting dom foretar sig och darfor bara kan klacka ur sig variationer av “no you!” sa snart nan sager nat.

  A andra sidan insag samma gang just att alla hustrumisshandlares favoritvariant av “no you” — “det ar ditt fel att jag slar dig” — gor folk extra arga. Sa da kor vi det ett tag, sa slipper vi fragor om annat. Och det har uppenbarligen tolkats som att det nu ar fritt fram att lopa amok, atminstone pa Twitter.

  (det finns direkta paralleller till corbyn’s daltande med antisemiterna i labour, fast nu med precis alla som maltavlor och exvis BBC som villig megafon…)

 5. Det är väl heller ingen tvekan om att bakom den här språkligt/retoriska militariseringen ligger pressen, framför allt Telegraph, Mail och i viss mån Times. De låg långt före politikerna med pratet/rubrikerna om “folkfiender” och “förrädare”, och det sedan åratals tillbaka (“Hooray for the Blackshirts!” som sagt). Sen finns det också mycket att rättmätigt klaga på hos t.ex BBC och Guardian i sammanhanget, visst, men det är i de tidningarna det fascistoida anslaget, för att inte tala om de rena lögnerna, har funnits under hela Brexit. Det är i sin tur Johnson (fd Telegraph) och Gove (fd Mail) som dragit in den retoriken och de flagranta lögnerna i det manér de valt att regera i nu.

  Varje vettig människa måste ju rysa in i märgen varenda gång det blir tal om att “begränsa” pressfriheten på ett eller annat sätt, men om det hela någonsin lugnar ner sig så tror jag den diskussionen kommer upp på dagordningen igen. Skulle inte förvåna mig.

 6. Hogerpressen har en lang historia, sant, men “det ar ditt eget fel om du far stryk” fran politiker kanns nytt. Eller har jag missat tidigare instanser?

  Och BBC… “Let’s all just calm down. Brendon O’Neill just went on tv and said people should riot. It’s not like he said anything awful like “racism is bad”.” for att citera Nish Kumar (BBC forsvarade sig som bekant med att dom inte kunnat forutsaga att heltidsprovokatoren O’Neill skulle provocera, och han fick ju mothugg i studion, sa sanningen maste val vara nanstans mellan kravaller och inte kravaller, eller hur?)

  Hyde ocksa bra idag.

 7. Nej, det är sant, det är ganska nytt, dessvärre. Och BBC har klantat sig så fasansfullt, det är obeskrivligt sorgligt, särskilt också med Naga Munchetty idag… https://www.theguardian.com/media/2019/sep/27/prominent-black-britons-condemn-bbc-over-naga-munchetty-complaint

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004