Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Tills vidare… + + + + + +

Categories: Brittiskt allmänt
Tuesday, Sep 3, 2019

Som vanligt kommer inte omröstningen om “the Rebel Bill” (sammanfattning här) förrän i kväll, den föregås alltså av debatter från ung. kl 3 BST. Och som vanligt tar jag för givet att de som är intresserade följer utvecklingen utan att jag behöver precisera med för många plustecken, t.ex. på The Guardians (helst då specifikt theguardian.com/uk) utmärkta Live-sidor, eller BBC World eller BBC Parliament. Återkommer alltså senare.

+ Mitt under Johnsons tal inför parlamentet reser sig Tory-MP:n Phillip Lee och “crosses the floor” till LibDems… Mitt framför ögonen på Johnson har Tories’ majoritet gått från en till noll. Nu en minoritetsregering. Crazy times…

+ Torybänkarna tömdes ganska snabbt under debatten som följde på Johnsons tal. Man riktigt ser hur luften gått ur brexitörerna. Johnson har nu visat – både i gårdagens uttalande utanför No 10 och i parlamentet idag – ett tydligt och senkommet skakat självförtroende. Han ser ut och låter osäker, vilsen, haltande. Och är dessutom en riktigt usel debattör, som vi såg för en stund sedan. Det här ser inte ut att gå som Dominic Cummings planerat.

+ Tekniskt, för de av oss som inte läst på: i kväll debatteras en motion under s.k. Standing Order 24 om att ge parlamentet rätt att ta över dagordningen. Om de vinner den rätten (som inte går att ändra efteråt) kommer i morgon en debatt och, förmodligen på torsdag, en omröstning om Hillary Benns Bill om att stoppa No Deal. Om denna Bill röstas igenom, med eller utan amendments, genom sina tre readings – House of Commons, House of Lords, tillbaka till HoC – så blir den en Act of Parliament, som regeringen måste följa enligt konstitutionen. Och om det sker kommer Johnson sannolikt att begära omröstning om nyval, vilket kräver att 2/3 av MPs röstar för. Det finns andra vägar han kan gå, men vi glömmer dem för tillfället.

+ Jacob Rees-Mogg, som nyutnämnd Leader of the House, gav just en hemskt arrogant och småaktig och skitpratig förklaring inför parlamentet varför detta inte bör ske. (Detta är en bättre beskrivning av @pswidlicki: “Rees-Mogg’s inimitable combination of smugness, public school clever dickery and sheer brazen disingenuity…”) Enligt pålitliga bedömare alienerade han ännu fler Tory-MP’s som stod och vacklade. Ännu ett tecken på att den här regeringen är rätt clueless. De har inte ens sin egen destruktiva agenda under kontroll.

+ Guardians korre @peterwalker99: “I just bumped into Dominic Cummings, who was clutching a glass of red wine and wandering along the parliamentary press corridor, lost and looking for a particular newspaper office. This is not a usual occurrence”.

h/t: @annaturley (hon är Labour MP, och man får egentligen inte ta foton i HoC, men bra gjort av henne ändå) Anna Turley själv säger: “The physical embodiment of arrogance, entitlement, disrespect and contempt for our parliament.”

+ 328-301. De vann. I morgon fortsättningen. Godnatt.

+ Inte riktigt godnatt, ändå. Jag tror detta, i kväll, efter många falska alarm, var början på slutet för Torypartiet. Och det är ytterligt farligt, för vad kommer att ersätta dem?

7 Responses to “Tills vidare… + + + + + +”

 1. Cummings rundirrande med ett vinglas i handen. Gjorde jag filmen “The Decline and Fall of the Tory Party” skulle den kunna börja där. Och soundtracket bör innehålla Ola & the Janglers snygga cover på Simon & Garfunkels “You don’t know where your interest lies”:
  https://youtu.be/LsVkP_3xjSk

 2. Jag är med på den idén! Vill gärna sitta i manusteamet!

 3. Rees-Mogg’s “contemplate the current constitutional confusion and consider the chaos this concatenation of circumstances could create” maste val vara en av de mer framstaende exemplen pa total oformaga att “read the room”, for att anvanda en betydligt kortare alliteration.

  “Spaffed off mock-Shakesperian juvenalia.” som Ian Dunt uttryckte det.

  (Konsensus i min twitter feed ar att karln ar en tvattakta idiot, fast det slogs val iofs fast redan igar, efter gadagens bisarra utfall mot den medicinska experten — Lee sa att det var droppen som fick honom att lamna partiet…)

  Och nu hojtas det “Sit up!” fran bankarna.

 4. Ja, absolut, och att läkaren kallade honom en “muppet” på live radio…! Det finns hopp för det här landet.

 5. Sa Boris borjade dan med en majoritet pa +1 och slutade den pa -43. Bra jobbat, dar. Tror vi att han orkar halla sig kvar tills den 20 november, nu nar det blivit lite motigt att vara PM?

 6. https://twitter.com/cyriakharris/status/1169193228106682369

 7. House of Lords förbereder sig enligt uppgift för tidernas all-nighter, ungefär som vid det värsta EU-toppmöte. 🙂

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004