Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Lördagen + + +

Categories: Brittiskt allmänt
Saturday, Oct 19, 2019

Om ni nu tänker följa vad som händer i parlamentet idag så är det kanske bra att börja med the new deal, det nya WA, som Commons Library nu lagt ut online här.

Den främsta demokratiska institutionen i landet har alltså haft 48 timmar på sig att läsa igenom ett dokument som kommer att förändra UK i generationer framåt. Till det sämre.

BBC Parliament här. Om inte den funkar så kanske parliamentlive.tv gör det.

+ Andy Beckett skriver bra om remainsidans argumentativa/retoriska nederlag: “Remainers may finally be able to say the words that some of them have been itching to use for years: “We told you so.” It’s emblematic of the whole Brexit tragedy that the remainers’ best line can only be used when it’s too late”.

+ Letwin amendment genomröstat 322-306. Omröstningen om dealen dröjer till nästa vecka, och blir mycket svårare att få igenom.

+ Vilket i och för sig är bra för demokratin, men… what a fucking palaver…!

+ Over and out.

9 Responses to “Lördagen + + +”

 1. Hoppas de tvingar Boris att gå till Canossa. Och om inte han skriver det beramade brevet har ju Bercow utlovat att han kan göra det istället – vilket EU troligen lär godkänna.

  Intressant f ö att det var DUP som säkrade Letwins passage. Men till sist begripligt.

 2. Johnson kommer förmodligen att komma undan det genom att brevet, som båda förra gångerna, skickas av UKREP, “UK Ambassador to the EU”…

 3. Losningen blev val om nagot barnsligare an vantat, sa kanske dags att revidera min “ni styrs av ett gang tonaringar”. “Tolvaringar”, kanske?

  (iofs gillar jag Twitter-teorin om att Mr Johnson blandat ihop EU med brittisk “hostile environment”-byrakrati — han forutsatte att nat trivialt “misstag” skulle innebara att EU ignorerade hans ansokan, precis som DWP eller the Home Office brukar gora.)

 4. Ja, precis! Det där med att inte signera brevet är djupt tolvårigt. Jonathan Powell, Blairs consigliere, tweetade idag att sånt händer mer än ofta, av ren glömska, men alla skiter i det, för det är kanalerna det kommer genom som gäller. Så har ju också EU behandlat det, även om man är smarta nog att dröja med förlängningen.

 5. Visst var det som ett trotsande barn, men samtidigt ack så typiskt Boris.

  Enligt DN har Letwin sagt att han inte kommer att lägga samma amendment på nytt, samtidigt som det ju är oklart ifall det blir någon ny omröstning om Boris Deal, eller när. Letwins amendment har alltså ingen laga kraft förrän dess “parent bill/ law” (i detta fall Boris’ avtal) har gått igenom, och dessutom endast om LW och parent bill har tagits i samma vända, vid samma reading? Det är så det ser ut?

  Det börjar verkligen bli ont om tid nu. 🙂

 6. Det är ohyggligt komplicerat, med en massa variabler. Men jag tror inte Letwin behöver lägga in sin amendment en andra gång för den är redan beslutad. Frågan är just nu om talmannen släpper igenom Johnsons andra försök att få igenom en Meaningful Vote om avtalet, samma som han försökte i lördags. Vi lär få reda på det om ca en halvtimma, 14:30 BST. Om inte så går debatten vidare och in på själva lagstiftningen, the Bill, och det kan ta sin tid.

 7. Bercows utlåtande dröjer. Under tiden sammanfattar Ian Dunt mycket bra vad som (förmodligen) komma skall: https://politics.co.uk/blogs/2019/10/21/question-of-trust-brexit-amendments-must-force-johnson-back

  (Lite senare) Bercow säger: ingen MV, bara repetition av lördagen. Härnäst debatt om lagstiftningen.

 8. Apropå Bercow, hur troligt/säkert är det att han verkligen avgår den 31 oktober? När han avgav det löftet räknade ju alla med att man skulle ha nått ett slags avgörande strax före den tidpunkten, men så har det inte blivit – och jag förmodar att han knappast vill kliva av mitt i stormen, dessutom i ett läge där hans efterträdare skulle kunna bli en hård-Brexit-sinnad Tory…

 9. Som med så mycket annat är det “up for grabs”. Ingenting har dock kungjorts ännu. En vettig lösning vore ju att han avgick i och med nyvalet, som mer och mer ser ut som det kommer i december (med en ny A50-förlängning till 31/1/2020).

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004