Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Nyval? +!

Categories: Brittiskt allmänt
Thursday, Oct 24, 2019

Det diskuteras (dvs twittras och bloggas) mycket just nu om journalisters förmåga att förstå/missförstå hur parlamentet fungerar i samband med Brexit (här) och hur många av de politiska korrarna rakt av rapporterar No 10:s (läs: Dominic Cummings) anonyma fake news-uttalanden så fullkomligt kritiklöst (Peter Obornes omtalade bloggpost här).

Så om ni nu läser rubriker (dock inte i The G) i stil med att “Johnson utlyser nyval 12 december” så är det fel. Ingen PM har rätt att utlysa nyval eller bestämma datum i förväg. Vad han tänker göra är att “table a motion” om nyval och då måste 2/3 av parlamentet rösta för, enligt FTPA-lagen. Därpå följer datumet. (“If Johnson fails in his motion to get a general election, only those with hearts of stone will not laugh like drains”, twittrar @davidallengreen)

Så det har vi alltså att se fram emot. Kul.

+ Holy shit! (Men det är nu många som är skeptiska mot de här resultaten. Låt oss se hur frågorna ställdes, hur de gjorde urvalet, hur de tolkat siffrorna, osv. Som icke-expert måste jag nog hålla med.)

7 Responses to “Nyval? +!”

 1. Senaste ar att regeringen tanker strejka om dom inte far som dom vill. Far justera ner aldern ytterligare nagra ar, tror jag.

 2. @RobDotHutton på Bloomberg är väldigt rolig om det just nu. “Dominic Raab standing by a brazier in a donkey jacket, sucking a hand-rolled cigarette”.

 3. Eller detta just nu: “Even those opposed to the strike are moved to tears by the quiet dignity with which the Ministerial Brass Band, many of its members now forced to get by on just three meals a day, performs the Concierto De Aranjuez at the Albert Hall”.

  Bada-bing, som sagt.

 4. Man kan ha hur kul som helst: “Ken Loach, torn between his desire to make a film about the strikers (working title “My Name Is Alexander Boris de Pfeffel”) and his loathing of Tories, announces he’s signed a deal with Marvel to direct the next three Thor movies”.

 5. Den sista fick mig att garva i alla fall 😀

  Men det här med FTPA. Jag fattar inte riktigt. Varför har man byggt ett system där oppositionen kan förhindra ett extra val även i en situation där det inte finns parlamentariskt stöd för något regeringsalternativ, varken det sittande eller oppositionens?

  Och varför sitter förresten den nuvarande regeringen kvar trots att den (och den föregående!) förlorar nyckelomröstning efter nyckelomröstning och uppenbarligen saknar stöd för sin politik? Det kanske är mina svenska perspektiv som ställer till det – men är det inte lite konstigt i ett parlamentariskt system? Normalt tar väl en regeringschef konsekvensen av att inte ha parlamentets förtroende?

  Och sen på det FTPA. Är det alltså så att även om Boris Johnson faktiskt skulle avgå skulle det inte kunna bli ett nytt val med mindre än att, i praktiken, både Tories och Labour röstar för det?

 6. Nu är jag långt ifrån någon expert på området, men huvudsakliga skälet att man införde FTPA 2011 var ju att flytta över beslut om nyval från exekutiven till parlamentet, vilket de flesta verkade vara överens om var “a good thing”. Men jag tror allt fler börjar inse att det finns avsevärda nackdelar med lagen också, som situationen nu visar alltför tydligt. Man kan ju komma runt den med antingen misstroendevotum eller att 2/3 av parlamentet röstar för. Det senare innebär i praktiken att oppositionen (i nuläget) har makten över datumet. Labour tvekar (är splittrat, snarare) om nyval i december, offentligt därför att man först vill få bort no-deal “från bordet” men också därför att man ligger så risigt till i opinionsmätningarna. Vänta hellre tills Johnson gjort bort sig ännu mer i väljarnas ögon, om det nu är möjligt. Det syns mig att FTPA är på samma gång en stabiliserande faktor och något väldigt manipulerbart.

 7. Vi har alltså nu ett läge där:

  – EU inte vill ge slutligt besked om förlängning förrän man vet hur det blir med nyval (och helst väl något slags beslut i fråga om nyval?)

  – Corbyn kräver, med goda skäl, att Boris ska avge ett bindande löfte till parlamentet att det aldrig kommer att bli någon no-deal Brexit, varken i nästa vecka eller efter övergångsperioden om drygt ett år, innan man överväger ett nyval

  – Boris vägrar avge ett sådant löfte eftersom det skulle trycka ner hans ansikte i gyttjan ännu mer och signalera slutet på drömmen om en heroisk no-deal Brexit

  – alla står och pekar på varandra

  Sandlådepolitik i kubik.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004