Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Och så valet, då’rå…

Categories: Brittiskt allmänt
Friday, Nov 8, 2019

En bra och vältajmad analys av Corbynismen, tycker jag, av Jack Shenker i Prospect Magazine. Särskilt det här med dragkampen mellan generationerna: å ena sidan en äldre vänstersossefalang med rötter i 70-talet, den starka staten, och en form av demokratisk centralism som partiprincip; å andra sidan “2008 års barn” som växt upp med nyliberalismens bankrutt, gig-ekonomi och akut bostadsbrist som föredrar nya, lösare, mer kreativa organisationsformer. Shenker nämner det bara i förbigående, men jag tycker också det verkar rimligt att den fortfarande bubblande kontroversen om antisemitismen hade kunnat skötas/åtgärdas mycket bättre om man inte bara haft den inre kretsen kring Corbyn att handskas (klantigt) med reaktionen mot anklagelserna.

Och sedan… ja, gissa vad den nya websiten boris-johnson-lies.com handlar om? Den är hopsatt av journalisten Peter Oborne, som jag nämnt förut och som hör hemma i den konservativa ändan av spektrat, men är bra ändå… Kanske inspirerad av, är det inte Washington Post som för lista över Trumps lögner?

7 Responses to “Och så valet, då’rå…”

 1. fast vanstersossefalangen ar val “centristerna” snarare an corbyniterna, eller?

  (ganget runt corbyn ar ju mest overklassextremister (milne, murray) och gamla fackforbundskarriarister som aldrig brytt sig speciellt mycket om medlemmarna, forutom kanske nar man kan klamma dom pa £16,500 per skalle 🙂 och de flesta fran en miljo dar antisemitismen sitter i vaggarna (las dave rich, till exempel)).

  kidsen ar nog alright, det ar folk som aldrig tankt en ny tanke sen ~1971 som ar problemet.

  eller ar jag for cynisk?

 2. (rorde till argumentet lite dar nar jag strok lite i andra stycket — vanstersosse och fackforbundskarriarist ar forstas inte mutually exclusive i sig sjalv)

 3. I de vanligaste definitionerna är ju “centristerna” inom Labour Blairs arvtagare och akolyter, “New Labour” alltså, som förde arvet efter Thatcher vidare och inte hade några problem med att folk blev “filthy rich” (P. Mandelson). Corbyngänget är snarare vänstersossar i att de inte alls skriver under på nyliberalismen och privatiseringarna, som ex-vis Gordon Brown alltid gjorde. Deras program (som i valet 2017) är ju inga stalinistiska fantasier, som högerpressen vill hävda, utan påminner snarare om den radikalare ändan av svensk socialdemokrati från 70-talet, inte minst med inslag av Meidnertankar om löntagarfonder och annat.

  Gänget kring Corbyn har jag ingen som helst tid över för, det håller jag med dig om. “Överklassextremister” däremot, vet jag inte… Socialdemokratin har ju alltid haft sina överklassinslag, från Branting till Palme, från Hugh Gaitskell till Tony Benn, och det är klart man kan se dem som extremistiska, om man så vill, eller fruktar. Men typer som Len McCluskey, ja, gärna att den mannen sätts ut på grönbete.

 4. trodde outriders skiljde på blairites och garden-variety centrists, och de senare är alla som inte tillbringat tiden från sin 15 årsdag till JC år 0 i valfritt kommunistparti och inte redan är blairites/torys/fascists/etc, men jag kanske hänger på twitter för mycket 😀

  såg du förresten att buzzfeed kommit över medlemslistan för en av labours whatsapp-grupper for outrider-koordination? har alltid tänkt att det bara är en tidsfråga innan nån smusslar sig in i nån av dom där och läcker år av dumheter, men glömde att allt sånt där läcker som såll, oftast inom några veckor.

  fast nu är klockan nio. mer nån annan dag 🙂

 5. Jag är alltid lite konfys över “outriders” och “outliers”… Men du har nog rätt, det finns ju en massa schatteringar inom Labour, då som nu.

 6. …och dar hackade nagon Arron Banks twitter, och bestallde ut en datadump…

 7. Såg just det! Undrar om det får nån varaktig effekt, dock…

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004