Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Men det förklarar ju saken…

Categories: Brittiskt allmänt
Sunday, Dec 22, 2019

Storbritannien kallas inte sällan för “världens femte rikaste land”. Jag har själv gjort det. Men det låter ju ganska konstigt, om man bara tänkt efter. I själva verket ligger UK – beroende på vilken källa man använder – på 20:e, 29:e, 22:a eller 16:e plats. Källorna finns att skåda i Robin Ramsays krönika (pdf) här. Den sistnämnda siffran är för övrigt från OECD.

Den ursprungliga uppgiften om 5:e plats verkar komma från en rapport i gratistidningen CityAM för fyra år sedan. Problemet var, som Ramsay skriver, att skribenten bara räknade “gross total of wealth in private hands and a lot of that was notional – the result of the massive inflation of property prices in the UK”.

Alltid bra att börja julen med en faktakoll, tycker jag (hoppas Fredrik håller med!). Ta bara det här med tomten, till exempel… Eller ja, det kanske kan vänta, tills julklapparna anlänt.

7 Responses to “Men det förklarar ju saken…”

 1. GDP ar iofs ett matt pa ekonomisk aktivitet, inte inkomst eller formogenhet, sa nog inte ett battre matt pa “rich vs poor” har an det var i den dar kartan 🙂

  Wikipedia pekar pa Credit Suisse’s Global Wealth Report som en bra kalla. Dom har UK pa femte plats i senaste utgavan (med underrubriken “on the brink?”), raknat pa total formogenhet. Nionde om man raknar snitt per vuxen istallet (dar Schweiz ligger i topp, och nog inte bara for att vi av nan anledning far dubbel lon i december). Sa Labour kan nog lugnt fortsatta havda att UK ar ett rikt land, i det stora hela.

  (valdigt mycket “craig murray sager” och “israelska konspirationer mot labour” etc i den dar lanken, forresten. mar mr ramsay riktigt bra?)

 2. Intressant! Ska kolla närmare.
  Lobster och Robin Ramsay hör till kategorin “tveksammaste källor” öht, men jag tittar in allt emellanåt mest av nostalgiska skäl för jag intervjuade Robin R för en herrans massa år sen. Men, just, dom kör grejer som att “Israel har en lobby” stop press!!! Så man tänker, “oj, vad konstigt, det har nog ingen annan…”

 3. Jag tycker sånt här är intressant, soft economy liksom: “One-third of 18- 34-year-olds in the UK are living with their parents and one-third of graduates since 2007 work in jobs they are over-qualified for.”

  Och detta: “In 2004, one in ten children aged five to 15 in England had a mental illness. Today it is one in nine. NHS Digital, part of the Government Statistical Service, reports that up to one in six children in the poorest fifth of families display symptoms of mental illness compared to one in 20 in the richest homes. Those most at risk are white children living in low-income households.”

  Men läs artikeln, det är den värd. See you later!

 4. Fast jag glömde ju länken, typiskt när man nattugglar. Och jag vet du kommer att säga att skribenten är smyg-konservativ ; )

  https://www.newstatesman.com/politics/brexit/2019/12/woodstock-brexit

 5. Paywall, men artikelforfattaren ar klassisk “Blue Labour” (aka “mina foraldrars generation var den sista generationen dar allting fungerade som det skulle, sen dess har det bara gatt utfor”) sa du behover nog inte det dar “smyg”-prefixet 🙂

 6. @Fredrik: Konstigt, här fanns ingen paywall igår. Men du har väl läst för många fria artiklar i NS.
  Och ja, det du säger stämmer säkert.

 7. jepp, antagligen last for mycket Stephen Bush sa den dar far val vanta tills efter nyar 🙂

  (Bush senaste om hans “gamla” mamma ar alldeles utmarkt, for ovrigt)

  (och bor val ocksa papekas att aven forfattaren ar blue labour om det nu ar den rutherford jag tror betyder ju inte det att siffrorna du lyfte fram ar ointressanta, aven om jag misstanker att jag har en annan forklaringsmodell; blue labour-folk brukar halla sig ratt nara “family, faith and flag, circa 1945”)

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004