Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Applådtack

Categories: Svenska medier
Sunday, Feb 23, 2020

Härmed skulle jag vilja tacka Svenska Dagbladet för all den uppmärksamhet man visat mina blygsamma alster de senaste åren. Det är nu sex gånger sedan våren 2018 jag hittat artiklar i SvD som tar upp ämnen jag berör antingen i Londonboken eller här på Pressylta, oftast inom en vecka eller två. Jag ska inte precisera för jag vill inte peka ut skribenter, tar det bara som en backhanded compliment. Och jag vet att det är dom, för det står ofta “schibsted” i deras adresser när jag tittar efter i Statcounter, likadant när man kör ett enkelt IP-sök. Jag ska fortsätta försöka leva upp till deras förväntningar. Faktura följer.

Nej, allvarligt talat. Det var mitt satiriska/paranoida jag som skrev det där ovan, jag lovar. Det är bara det att tillfälligheternas spel verkar ha blivit ett sånt fysiskt närspel vad gäller Svenskan, ihop med att det finns en lång tradition i svenska media att läsa och kopiera och vidareutveckla idéer man hittar i “utländska” media i tron att ingen annan läser dem. Och en del av dem är som sagt oförsiktiga nog att lämna Schibstedadresser i Statcounter (och jag har inte hittat nåt i AB, tro mig!). Men – och jag menar detta uppriktigt – det kan, precis som med allt annat, röra sig om rena sammanträffanden. Såna har man ju varit med om förut. Jag ser bara fram mot nästa, till exempel en artikel om plagiarism?

(PS: Jag har justerat en del i den ursprungliga posten för att inte låta så gnällig. Men huvudpoängen gäller fortfarande.)

4 Responses to “Applådtack”

 1. Har man inte varit med om att folk gärna snor något från en, materiellt eller kulturellt, så är man ingen riktig övermänniska ; )

 2. Så sant, så sant!

 3. Det här med rewrites är väl inte så ovanligt inom journalistiken, och intressant nu när du kan se det från andra sidan med såväl kvalitativa texttolkningsmetoder som teknisk kvantitativa metoder (IP-adresser).

  Man undrar om man har undervisning i rewrites på journalistutbildningarna?

  När jag frilansade som vetenskapsjournalist – för FLT, Förenade landsortstidningar – för över tjugo år sedan byggde jag inte sällan på artiklar i New Scientist, Nature, Science osv. Men dessa angavs som källa!

  Och jag tyckte det ändå hade en viss logik i sig; Värnamo Nyheters mfl läsekrets kanske sällan läste Nature, medan jag gjorde det, och därmed kunde agera som ett slags brygga mellan två världar.

  Svenskan borde också ange källa. “Vanligtvis välunderrättade källlor som Pressylta Redux rapporterar att […]”

 4. Håller helt med! Det är i princip inget fel i att “låna” idéer och uppslag, det har jag själv gjort både här och annorstädes – men alltid-säger-alltid med en hänvisning till källan (eller en länk, om det gäller bloggen). Att inte göra det är inte bara ohederligt, det är orättvist mot läsaren, som kanske skulle vilja titta på källan och bilda sig en annan uppfattning. Det stänger ner “samtalet” med läsaren, i stället för att öppna upp det.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004