Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Storm

Categories: Uncategorized
Friday, Feb 14, 2020

Geniet Tove Janssons självbiografiska berättelse “Bildhuggarens dotter” (1968) börjar med meningen (måste läsas med finsk brytning): “Min pappa älskade katastrofer”. Han brukade rada upp familjen i soffan framför panoramafönstret när nästa storm över Finska bukten var i antågande. Jag minns nu inte riktigt, men det blev säkert en smutt konjak åt de vuxna och apelsinsaft åt barna.

Jag älskar också stormar. Fast samtidigt med alla samhällskritiska instinkter som kommer i spel. De katastrofer de orsakar – i norra England med översvämningarna just nu, som bara ett exempel – orsakas helt och hållet av skandalöst bristande infrastruktur p.g.a. nerskärningar i alla budgetar som har med saken att göra. Hundratals hemlösa, folks uppehällen utplånade, t.o.m. dödsfall.

Nu har vi Storm Dennis från i morgon, som tydligen ska bli tre resor värre än Storm Ciara förra helgen. Jetströmmarna går ju på sulfat just nu. Eftersom väder över det här landet kommer från sydväst blir det återigen Irland, Wales, Cornwall/sydväst och framför allt norr/Skottland som kommer att drabbas. Men också i London/sydöst ska vi få oss en kraftig släng i morgon eftermiddag, tydligen.

Det är då jag går ut och tar mig en promenad. Byggnadsställningar som skälver och knakar. Soptunnor som ger sig iväg på egen hand. Gamla träd som råmar av smärta. Svängskyltar för Lotto som flyttat sig från utanför tobaksaffären till utanför begravningsbyrån. Inte en enda katt syns till, inte en fågel. Kroppar i sjuttiofemgradig vinkel mot de värsta kastvindarna. Stormens regnvågor nerför gatorna som får bilförare att sakta ner i ren förskräckelse.

Man borde förstås inte hänge sig åt sådan katastrofism, det vet jag. Men det är som med Elvis. Det är som med GAIS. Kan inte hjälpa det.

7 Responses to “Storm”

 1. Akta dig för fallande träd bara. Såna har drabbat författare förr. (älskar storm).

 2. Bara en undran, Gabrielle: vilka/vilken författare har dött av fallande träd? Jag vet att du har rätt om detta, kan bara inte komma på vem det är jag tänker på. Första, instinktiva namnet som dök upp var Paul Celan, men han begick ju självmord genom att drunkna i Seinen. Any clues?

 3. Jag vet att vi talat/skrivit om det förr, antingen Bengt och jag, eller Lennart och jag, men jag minns inte vem det var. Det var inte Celan.

  Nu så, Google: “Ödon von Horvath, den antifascistiske dramatikern som dödades av en nedfallande trädgren i Paris”.

 4. forsokte ocksa googla, men hamnade bara i en wikipedia-artikel med titeln “death by coconut”. inga forfattare dar, vad jag kunde se.

  ps. du menade finlandssvensk brytning, val?

 5. von Horvath var det ju! Tack för det!
  “Finlandssvensk”…? Men då är det väl ingen “brytning” (från svenskan)? Hur som helst, det är lite för tidigt för sånt…

 6. nog kan man val bryta pa finlandssvenska, tror jag, men menade sprakmelodi (eller prosodi eller vad nu experterna kallar det). tove skrev och pratade finlandssvenska, inte finska med svenska som andrasprak.

  och sen googlade jag efter nat relaterat och hittade https://arenan.yle.fi/1-50362960 sa nu vet jag vad jag ska lyssna pa den har veckan 🙂

 7. Jo, det är riktigt, förstås…

  Jag lärde känna hennes bror Lasse lite grand, för övrigt, det var under mina “Mallorcaår” på 80- och 90-talen. Urtrevlig människa, naturligtvis.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004