Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Det som komma skall, del 2

Categories: Brittiskt allmänt
Thursday, Mar 26, 2020

Mothypotesen, då, i alla fall vad gäller den politiska/ekonomiska framtiden, på makroplanet. I stället för djup ekonomisk kris och nya politiska paradigmer är det ju minst lika tänkbart att förändringarna kommer att bli marginella och övergående, att samhället i stort sett återgår till det “normala”. (Och, återigen, jag är naturligtvis ute och spånar på lika tunn is här som i föregående avsnittet…)

Det finns ju många anledningar att tro att en återgång till normaliteten kommer att bli fallet. För det första, de ekonomiska och politiska strukturerna, särskilt i Storbritannien, är för inrotade/stabila/motståndskraftiga (vad man nu vill) för att göra seriösa reformer svårgenomförbara, om inte omöjliga. Om detta skulle man i sin tur kunna skriva flera uppsatser, men det får räcka med detta just nu.

För det andra finns det ju belägg för att stödet för sittande regeringar ökar under och efter kriser. Efter spanska sjukan 1919 röstades både den brittiska och den amerikanska regeringen kvar på sina poster, trots att deras åtgärder var så ineffektiva och att smittan orsakat fler dödsoffer än antalet stupade i hela 1:a världskriget. Likadant ökar nu Trumps förtroendesiffror bland amerikanerna, otroligt som det låter.

För det tredje ska man inte underskatta den lockelse “normaliteten”, och en återgång till den, har på en befolkning/väljarkår som genomlidit alldeles för mycket under så (förmodligen) lång tid, som fått nog av omvälvningar i samhällskroppen, som ser det förgångna (Brexit och allt) som ett avlägset men efterlängtat idealtillstånd. Eller krasst uttryckt: som hellre vill gå på puben igen än demonstrera för rättvisa.

Med tanke på den sista poängen så kan man förstås argumentera att det dystopiska scenariot jag skissade igår inte nödvändigtvis behöver börja utspela sig redan hösten 2021, så att säga, eller ens under de närmaste åren. Det kan lika väl hända att när lättnadens och normalitetens behag gått över, fem-tio år framåt, att det är då man börjar titta närmare på de felande mekanismerna under pandemin: huruvida det rörde sig om detaljproblem eller systemiska fel – i synnerhet med Brexit i bak- eller förgrunden, vilket det nu blir.

Och då inte nödvändigtvis enbart i folkflertalet, utan också inom avsevärda segment av den politiska och ekonomiska klassen i sig. En anonym regeringsledamot sa häromdagen att coronakrisen utan tvekan kommer att ge upphov till “the mother of all public enquiries” när det hela är över. Det finns ju anledning att tro på det, och dessutom tro att resultaten av de utredningarna kan bli omvälvande. Om man nu nödvändigtvis ska jämföra med 2:a Vk: se vad som hände i valet 1945, och reformerna som följde.

Avslutningsvis, två färska artiklar som tar upp mer eller mindre samma ämne. Martin Kettle i The G i dag och David Runciman i nya LRB (bör vara gratisläsning). Dessutom en artikel i New Statesman av Robert Saunders om nackdelarna, t.o.m. faran, med en samlingsregering just nu.

12 Responses to “Det som komma skall, del 2”

 1. Tankte kommentera ungefar det dar igar, fast du skrev langre och battre (och utan att namna twitter :D)

 2. Tack, Fredrik! Jag har inte sett så mycket om situationen i Schweiz, är det likadant som här med lockdown, inga skolor, hamstring, osv?

 3. Situationen i Schweiz nu:
  https://www.nzz.ch/schweiz/coronavirus-in-der-schweiz-die-neusten-entwicklungen-ld.1542664

 4. Lockdown, men inte pa italiensk/fransk niva sa jag vagar mig ut ibland. Och min arbetsgivare lag nagra snapp fore dar, och stangde alla kontor helt. Inte mycket till hamstring vad jag sett, lite urplockat ibland men det mesta finns hela tiden (forutom tider for hemleverans). Verkar finnas tecken pa att spridningen planat ut, aven om det ar for tidigt att saga. Sjukvarden verkar halla ihop, med marginaler (vi tar tydligen in patienter fran frankrike). Dock rapporteras det om hard press pa kvinnojourer etc :-/

  Ocksa rejalt informationsflode; dagliga presskonferenser (live pa youtube), kontinuerligt uppdaterad information pa engelska (foph-coronavirus.ch) med distinkt design for allt officiellt material, en massa valproducerade spots pa youtube och andra kanaler.

  (men sakert en massa gnall i sociala media, men jag foljer inte sant lokalt 🙂

 5. Tack för länken, Malou! Wow, lätt överkapacitet i sjukvården… Det vore en nåd att stilla bedja om.
  Här rapporteras idag att “tsunamin” är på väg att slå in mot stranden.

 6. Valdigt schweiziska problem: har flyttar folk normalt pa fasta datum, nagra ganger per ar (jattepraktiskt…). Nasta flyttdag ar pa Tisdag, och normalt skulle typ 50,000 pers flytta. Myndigheterna en aning osakra pa om dom ska forbjuda flyttning, eller om det skulle skapa annu mera kaos…

 7. Den var knepig…!

 8. Dagens tyskaovning (som aven i oversattning antagligen ar helt obegriplig for en massa folk pa den dar on du befinner dig pa 🙂 “Allerdings haben einige Personen noch immer nicht verstanden, dass Einkaufstourismus momentan nicht möglich ist und das geschlossene Grenzübergänge tatsächlich geschlossen sind.”

 9. Tar sig folk över gränserna till Frankrike/Italien osv…?

 10. Nog mest Tyskland, om inte annat for att de flesta bor pa den tyska sidan av landet, men har inte kollat detaljerad statistik. Over-gransen-handeln med Tyskland motsvarar 10% av den schweiziska butiksbranschen enligt den har artikeln fran 2018, dar tyska tullare ocksa klagar over hur mycket jobb det ar…

  https://www.blick.ch/news/wirtschaft/17-6-millionen-gruene-zettel-horror-rekord-fuer-die-schweizer-wirtschaft-id4923128.html

  (fast nu ar det schweizisk granspolis som klagar i stallet; dom hade stoppat 27,000 pers enligt uppdateringen som citatet ovan var saxat fran, dock oklart under vilken tidsperiod).

 11. Och idag laser jag i tidningen att det nu rader saxbrist i landet, efter att folk insett att det lar droja ett tag innan dom ser en frisor nasta gang.

  Sjalv haller jag mig till Björn Borgs regler, ingen klippning/rakning forran jag har vunnit Wimbledon vi kommit ut pa andra sidan.

 12. Samma här! Jag har en rakapparat, dock, som fixar flinten vid behov. Men resten…

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004