Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

De fem veckorna + +

Categories: Brittiskt allmänt
Saturday, Apr 18, 2020

Sunday Times i morgon. Den ligger bakom betalvägg just nu, men jag ska köpa den i morgon. “Boris Johnson skipped five Cobra meetings on the virus, calls to order protective gear were ignored and scientists’ warnings fell on deaf ears. Failings in February may have cost thousands of lives.”

+ Jo, det är en chockerande artikel i många avseenden. De koncentrerar sig på de ödesdigra 38 dagarna från 24 januari till 2 mars, när mycket kunde gjorts men inte gjordes: förberedelser, planering, se till att skyddsutrustning finns, tester, osv.

Och det är inte bara politikernas fel, även experterna tog fel i början: till skillnad från Kina betraktade man det som en kommande influensapandemi, när flockimmunitet fungerar om man inte har vaccin. Alla andra visste redan att det var något mycket värre: en form av Sars.

Till sammanhanget hör att regeringen var “distraherad”, framför allt av Brexitutträdet 31 januari, men också översvämningarna runt om i landet, och the re-shuffle i kabinettet. Så kom half-term, skollovet de två sista veckorna i februari. Boris Johnson åkte på semester, och hans kollegor var glada att bli av med honom en tid…

Man tar sig för pannan. Som en insatt säger, allt detta berodde på en dödlig kombination av “incompetence, hubris and austerity”. Vilka tre ord gärna kan få sammanfatta det här landet de senaste tio åren.

Sunday Times ligger alltså bakom betalvägg, men faktum är att Observer i dag har en minst lika bra (och lång) genomgång av i princip samma utveckling.

++ Hittade just en läsbar gratisversion av hela ST-artikeln.

12 Responses to “De fem veckorna + +”

 1. Nat snille postade hela artikeln pa Twitter. I form av en himla massa skarmdumpar. En bit in framstod allting som helt osannolikt oorganiserat, fast sen insag jag att skarmdumparna var postade i slumpvis ordning. Tror jag vantar pa ev pressylta-rapport i morgon istallet.

 2. (sa kopplar inte sa snabbt har — ar det alltsa murdoch+gove vs barclays+johnson and FIGHT!!! och gove er nasta PM fran det dar “confident superficiality” ganget du namnde haromdan?)

 3. Jag har fattat att något gick seriously wrong. Men i Sverige, där nästa alla nu trygghetsnarkomaniska hyllar Tegnell, verkar det inte vara någon som minns de första veckornas: “som en vinterinfluensa” “kommer inte att bli stor smittspridning i Sverige” etc. Jag kände redan då, på mitt typiskt kvinnliga intelligent intuition-sätt att det rörde sig om underdrifter. Skrev på twitter för 1 1/2 månad sen: 2 miljoner döda snarare (globalt alltså). Raderade snabbt för att inte skrämmas i onödan. Men är fortfarande rätt arg på en viss typisk svensk tröghet i starten: Nej, inte stänga trafik från Kina, nej, inte kräva något särskilt av Italien-turisterna osv.
  Nu kanske läget är under kontroll, men till vilket pris? Och allt det där ska man förstås sitta och räkna på efteråt. Well: jag GILLAR Finlands och Norges beslut. Thats it!

 4. Problemet med en total, eller nästan total, nedstängning av ett land kommer ju när man ska släppa på restriktionerna. Hur ska man göra för att det inte ska komma en andra våg som mycket väl kan vara värre än den första?
  Och hur stor del av nedstängningarna handlar om politiker som vill verka handlingskraftiga?

  Lyssna på den här intervjun med förre Statsepidemolog Johan Giesecke:

  https://unherd.com/thepost/coming-up-epidemiologist-prof-johan-giesecke-shares-lessons-from-sweden/?fbclid=IwAR3Zwv2UEVcIH97XERzzaWaSxwcG-Az7_M7120pu9w8tU0IjKDrvw2QEh8Y

 5. Bästa Niklas, jag har lysssnat på Giesecke flera gånger om, och tycker mycket bra om honom. Men jag anser ändå att man från FHMs sida har ansvar för att man liksom matat befolkningen med “inte så farligt” flera veckor, så att befolkningen själva inte vet vilket ansvar de har.
  Vad beträffar att lätta på bestämmelserna och “en värre våg” får vi väl se. Här lättar ju folks själva på bestämmelserna (Stureplan/Medborgarplatsen) så jag ser ingen större skillnad.

 6. https://healthmedia.blog.gov.uk/2020/04/19/response-to-sunday-times-insight-article/

 7. Enligt vissa kommentatorer är det unikt att de överhuvudtaget svarar på en tidninsgsartikel i så pass detalj. I så fall säger ju bara det en del. Vilket i sin tur understryks av Michael Goves hattande fram och tillbaka i de här frågorna i gårdagens politikprogram.

 8. Jag vet inte, argumentet “jag hade fel, men att du svarar visar att jag hade ratt” funkar val iofs bast pa folk som redan valt sida (fast det verkar alla i UK redan ha gjort, i alla fall pa Twitter). Det finns tillrackligt i den dar artikeln dom inte svarade pa…

 9. Nja, det vet jag inte förstås. Kommunikation från regeringen av det här slaget har ju också sina taktiska/strategiska sidor, “no comment”-kulturen gentemot att “bevärdiga med svar”, t.ex., har i sig en hel del att säga om situationen.

 10. Tankte iofs pa bitarna dar artikeln faktiskt har fel (nar “alla” visste vad), eller vinklar saker kappratt at helvete (typ dom 300,000 maskerna till Kina).

  Vad hande med teorin om att det har ar Murdoch som vill bli av med konkurrentens klantskalle till forman for sin egen (Gove), forresten? Maste jag logga in pa Twitter igen 😀

 11. Den här intervjun med Milliband – han vädrar faktiskt alla mina irritationer. Well done, David!
  https://www.bbc.com/news/av/world-52308369/david-miliband-too-much-denialism-over-coronavirus

 12. Måste bara flika in att min föreställning om 2 miljoner döda naturligtvis också var en konstnärlig överdrift. Vi har närmare 160.000 döda nu, och det är därmed inte orealistiskt att tänka sig en halv miljon om ett halvår, och sen vet man inte om den jäveln kommer tillbaka i en andra våg och hur det då ser ut.
  Just nu kan det, enligt vissa coola tänkare, rent av vara bra att vara invånare i Stockholm (eller London) som enligt samma coola tänkare nu går mot en flock-immunitet. Den som lever får se ; )

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004