Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Tre länkar + en veklagan

Categories: Uncategorized
Thursday, Apr 9, 2020

Att fördriva tiden med, kanske.

KB har öppnat upp sitt sökbara tidningsarkiv under april. Har inte prövat det fullt ut ännu, men det kan nog ge en hel del tuggbart material.

Insåg nyligen att många av Jan Myrdals böcker finns att gratisläsa på runeberg.org (inte riktigt som eböcker, bara direkt inskannade men rätt lätt att läsa). Läste just om ‘En barndom i tre avsnitt’… phew! Lillasyster Sissela “var inte så mycket ett nyfött barn som ett debattinlägg”…

IT-avdelningen, dvs min son Joe, har skrivit en kort översikt över banktransaktioner i dataframtiden. För mig lika fascinerande som att titta under huven på en bil: jag vet vad vissa saker är till för, andra förblir ett mysterium…

+ Man kan inte titta på TV4 om man inte är folkbokförd i Sverige… Det vill säga, är man på tillfällig resa i London kan man se på Leif GW om Geijeraffären, till exempel, men inte om man är stadigvarande bosatt i London… Christ, what is it with you people…??!!

10 Responses to “Tre länkar + en veklagan”

 1. Det är väl med oss som med er där borta. Varken BBC eller ITV är direkt generösa med sina playtjänster för oss over here.

 2. Nej, där finns ju en väsentlig skillnad! Både SVT och BBC (och många andra) blockerar program att ses utomlands ifrån, för det mesta av upphovsrättsliga skäl, dvs INGEN kan se dem, om man så är svensk eller kinesisk eller estländsk, och det kollar de ju genom ens IP-nummer och massa annat. TV4 diskriminerar på ett helt annat sätt: genom att skilja på sådana svenskar som är skrivna i Sverige och de som inte är det. Jag skulle alltså kunna bjuda hem en svensk Londonturist idag (om nu sådana finns längre) och be hennom skriva in sitt personnummer, så kan vi titta på programmet tillsammans…! Men utan hennom kan jag inte se ett dyft.

 3. Loggar man in med sitt personnummer??? Eller ar det som inte ar helt ovanligt, att du bara kan skapa ett konto med svensk address (med e.g. koll via kreditkort), eller att dom kollar att ditt konto “for det mesta” ar i ratt land (e.g. spotify och andra).

 4. Nej, bara personnummer – och dessutom bara med MobiltBankID. Som jag inte har, och även om jag haft det, så skulle det ju inte funkat eftersom mitt p-nummer är inbyggt i det. Jag kan därför inte heller (väl?) använda någon annans p-nummer + MobiltBankID, alltså någon som just nu befinner sig i Sverige, eftersom det kommer att synas med en gång, eftersom mitt IP-nummer visar att jag befinner mig utomlands…? Och dessutom, ytterligare en intressant fråga, hur många p-nummer känner man till annat än sitt eget, och kanske närmaste familjen. Jag vet allt utom de sista fyra siffrorna i min sons p-nummer, men jag har det nerskrivet nånstans. TV4 – they got you, and they got you good

 5. Bank ID ar ett (i manga sammanhang) gilfigt svenskt ID, fast du behover inte bo i Sverige for att ha ett, det racker med att vara svensk medborgare (och att ha en relation till en svensk bank underlattar). Har du sagt upp medborgarskapet? Annars har du nog ett personnummer nanstans i rullorna, i alla fall om du varit folkbokford i Sverige nan gang efter 1947.

 6. (hmm, wikipedia pastar att folk som inte ar folkbokforda i sverige har ett samordningsnummer, inte ett personnummer. fast jag har definitivt ett fungerande personnummer. nu blev det komplicerat.)

 7. “Giltigt” eller “giftigt”…:-)
  Jag har en liten BankID-maskin från SEB som jag aldrig använt. Har relation till den svenska banken (som utlandsboende). Har inte sagt upp medborgarskapet. Har ett p-nummer i rullorna. MEN – jag är inte folkbokförd i Sverige. Det är där det skiter sig. Ska ta en screengrab på saken och lägga in i posten, så får du se.

 8. Nej, jag tror dig. Dom anvander “svensk address (med e.g. koll via kreditkort bank ID)”, om jag fattar ratt. Blev bara lite forvirrad nar du sa att du inte hade ett personummer alls.

  (du far be IT-avdelningen lagga till en san dar “mojlighet att redigera kommentar i nagra minuter” funktion som alla andra har numera, sa jag kan fixa dom dar stavfelen man bara ser omedelbart efter att man tryckt “submit” 😀 )

 9. Sorry, lite slarvigt uttryckt, kanske. Jag har alltså personnummer – och vem har inte det? – men jag har / har inte en fungerande BankID-maskin. Den ligger i någon låda nånstans, oanvänd.

 10. (mobilt bank ID ar annars ratt praktiskt, eftersom det eliminerar det dar “var la jag nu dosan” momentet den dan man behover bank ID, men jag tror iofs du behover dosan for att installera det…)

  (nu hittade jag minst tva fel i mitt forra inlagg. och elsewhere skrev jag just “match” istallet for “much” i en chatt, sa kanske dags att logga ut for idag innan jag satter eld pa nat. glad pask allesammans!)

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004