Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

“Typiskt, sa Lenin” – Pressyltas sommartävling avgjord!

Categories: Kulturellt
Wednesday, Jul 22, 2009

Jag tror inte ens den suraste av detektiver vid Ystadspolisen kan förneka att bidragen till årets sommartävling höll exceptionellt hög klass. Vi såg några läckra historiska och litterära tolkningar från Torsten K och, framför allt, Bengt O. Varken Håkan eller Thorvald skydde kontroversen, den senare skickligt steppdansande vid stupets rand. Istváns nytestamentliga infall var lika lyckat som överraskande.

Juryns slutliga utlåtande lyder emellertid som följer:

“För sina genreupplösande innovationer, sin beundransvärda fördomsfrihet och sitt breda register (för att inte tala om imponerande slutspurt) går förstapriset i Pressylta Reducii sommartävling 2009 till Thorvald Freiholtz.”

“Från Shakespeare till GAIS, från dresdenska brandstormar till vippenkolad sextiotalsrock – en purt ekvilibristisk insats, som skänker en ack så välbehövligt liten ljusglimt i tillvaron för de hundratusentals män, kvinnor och barn som nu drabbats av finanskrisen, klimathotet, eller bara vanlig otur.”

Gratulerar, Thorvald!

Priset, då… (“Här har man kämpat sig igenom en hel veckas intellektuella strapatser, så vinner man en häftad jävla bok…! Typiskt, sa Thorvald”)

Yup, ‘fraid so… Du har att välja mellan två titlar som jag fortfarande har överskottslager på: antingen debutromanen “Nattsvärmaren” (1980) eller essäsamlingen “Endast propagandan är sann” från 1995 (se vidare bibliografin). Ditt val kommer sedan som ett brev på posten, förutsatt att du mailar mig en adress.

Nu tycker jag vi alla går ut och äter ostron och dricker porter med flickorna i baletten. Last one in the ice bucket is a wuss…!

6 Responses to ““Typiskt, sa Lenin” – Pressyltas sommartävling avgjord!”

 1. Grattis Thorvald!

  Och en eloge (en loge?) till Gunnar för den goda idén. Tyvis hade jag inget enda jävla förslag att komma med, sa B.

 2. Jaha, grattis liksom…

  Nej, jag bara skojar. Thorvald en värdig vinnare. Jag önskar bara att han skrev litet oftare på sin egen blogg.

 3. Visst. Grattis! Det är ju inget att sura för att man inte vann. Tolstoj fick ju heller aldrig Nobelpriset.

 4. Tack så mycket! Tack snälla! Jag är så överväldigad av denna stora ära att jag har svårt att sitta upprätt och formulera mig samtidigt! Inte ens i mina vildaste drömmar har jag föreställt mig att detta skulle kunna hända mig! Först av allt vill jag berätta för de övriga deltagarna i tävlingen hur totalt och oförfalskat lycklig jag känner mig över er bara allt för uppenbara avundsjuka.

  Jag vill tacka juryn som efter ett synnerligen omsorgsfullt och intellektuellt högtstående arbete valt att förära mig denna fantastiska utmärkelse! Det är så många andra som jag också skulle vilja tacka, till exempel mina föräldrar, mina lärare och mentorer eller mina medtävlare, med Bengt O i spetsen, som sporrade mig till stordåd med sina brillianta bidrag. Men jag gör det inte, för jag har bara mig själv att tacka för denna förkrossande seger. Och så Gunnar Sträng som såg till att mellanölet infördes 1965. Denna gudabenådade dryck som redan under tidigt 70-tal räddade mig från idrotten och fick mig att slå in på en mer humanistisk och intellektuell bana.

  Till alla er andra vill jag bara säga – Jag gjorde det utan hjälp från er, möjligtvis med undantag för Bodil som tack och lov inte ställde upp i tävlingen!

  Tack Bloggosfären, och en synnerligen God Kväll till er alla!

 5. Grattis säger jag med. Jag har tänkt på det här i flera dagar och inte kommit på en enda jävla grej. Också typiskt.

 6. Grattis från mig också!

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004