Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Till sist…

Categories: Brittiskt allmänt
Saturday, Apr 13, 2013

Protestmanifestationer har ägt rum hela dagen runt om i Storbritannien: mot Trident i Glasgow och Taxpayers Against Poverty i Tottenham, bland annat. Anti-Thatcher-samlingen på Trafalgar Square har just tagit sin början (The G:s livefeed).

Jag funderade (i hela två sekunder) på om jag skulle gå på begravingen på onsdag och sälla mig till dem som tänker vända ryggen åt kortegen när den rullar förbi.

Men nej. Jag får väl vända ryggen åt teven i stället. Enough is enough. Det känns inte rätt att ödsla mer energi på det här, i alla fall inte för mig personligen. Och det är väl ett slags bakvänt tribut till Thatchers nuvarande plats i historien att jag ens registrerar detta, så att säga, “personligen”.

Richard M, en f.d. kavalleriofficer i sextioårsåldern som jag har känt i många år, uttryckte i morse åsikten att historien kommer att vara mycket mer överens om Margaret Thatchers allmänna förträfflighet än vad som är fallet med dagens splittrade opinion. Den svala, analytiska blicken från framtiden kommer att se henne som en slags konservativ antites till Clement Attlee och det stora reformistiska arbete som Labour under hans ledning genomförde efter kriget.

Jag hade inte tid att argumentera just då, men – det tror inte jag alls. Jag tror historien mer kommer att se henne som ett slags excentriskt overspill snarare än den vattendelare hennes försvarare vill framställa henne som. Jag tror hon till slut kommer att betraktas som ett intressant undantag till regeln: en innehållsrik men ändå fotnot till den efterkrigskapitalism (fossilbränsle, dollardominans, sekretesskult) vars ände vi nu börjar kunna skönja.

PS: Tre läsare har nu frågat vad jag menade i Thatchertexten med att Arthur Scargill “gick i fällan” under kolgruvestrejken 1984-85. En grundläggande förklaring finns i posten Kolgruvestrejken 25 från 2009. Ett intressant efterspel finns att läsa i Gorbatcher och de deliciösa ironierna från ett drygt år senare.

13 Responses to “Till sist…”

 1. Fick mig nyss dagens första riktiga skratt när jag såg på Occupy news networks livestream: en man hade en skylt med texten Privatisera kostnaderna för Thatchers begravning till den som lägger lägsta budet…

 2. Och på Occypy News Network visar man annonser för Clairol hårfärgmedel, såg jag nyss…! Det är också ganska kul.

 3. Ni borde visa lite respekt!

 4. Death is no excuse.

 5. Den mediala uppmärksamheten kring Mrs T.:s död och begravning är bara en föraning om hur det kommer att se ut den dag drottningen dör. Och det är ju inte så många år dit….Fast Elizabeth är ju inte alls en lika ‘divisive character’ – möjligen är Charles och Camilla det för somliga av Thatchers fans.

  Om de ska sätta upp en staty av Maggie på Trafalgar Square så lär de för övrigt fä ställa den uppe på Nelsonpelaren eller någonting liknande…

 6. Malou: Respect in retrospect är alltid tveksamt. Men om man har det hela vägen så…(kan man ju inte rå för det).

  Jag tycker också att pojkarna stojar lite väl 😉

 7. Det här är ju också rätt gulligt (speciellt efter högerpressens rop på censur): http://www.officialcharts.com/chart-news/ding-dong-the-witch-is-dead-headed-for-official-top-5-2156/

 8. Skylten från Occupy News lär f ö ha lånat sin paroll från Ken Loach, ser jag.

 9. Och invändningar om respektlöshet och stojeri är ju särskilt malplacerade eftersom Thatcher själv skulle blivit oerhört besviken om hennes begravning ägt rum utan protester, hån och upplopp i centrala storstäder. Konfrontationen var hennes livsluft, respektlösheten bara förnamnet.

 10. Då ler hon nu i sin himmel åt dig och dina gelikar, Gunnar. Du har en poäng där. Men att ge sig på en (för)svarslös? Hur hederligt är det?

 11. Genghiz Khan är också svarslös. Hur lång tid får det ta innan man kan kritisera offentliga figurers gärningar? Två veckor i stället för en? Först efter begravningen? År, decennier? Jag tycker det låter lite godtyckligt i all sin finkänslighet.

 12. Det är inte att man kritiserar, men HUR man framför sin kritik, som jag vänder mig mot.

 13. En annan kommentar: http://www.finistere.se/blogg/entry.asp?ENTRY_ID=3225

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004