Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Jubileum! ++

Categories: Internet
Monday, Oct 15, 2018

Som Fredrik påpekade så har Pressylta Redux, dvs bloggen i denna WordPressversion, existerat i strax över tio år. Jag tycker det ger mig en viss rätt att luta mig tillbaka i fåtöljen, tända min meerschaum och genom rökmolnen blicka tillbaka på dessa år.

Den tidigare (kommentarlösa) versionen bestod egentligen bara av Worddokument som jag fyllde på ovanifrån och langade upp i rymden en gång i månaden. När jag klickar fram och tillbaka där ser jag att det verkar handla mer om press & media än det gjort sedan dess. Men inget ont i det. Det andra större temat är den rättssak jag var inblandad i och som i huvudsak utspelade sig just under åren 2005-2008. De inläggen lästes för övrigt noggrant av advokater från en viss byrå här i stan, det såg jag på besöksstatistiken, och ibland var jag nog ute på lite tunn is, men klarade mig.

Nu vet jag så klart inte exakt, men listan över de mest lästa posterna under de senaste tio åren toppas alldeles säkert av Thatcherrunan från april 2013, jag tror den fick strax över 2000 unika träffar. Därefter kommer, i ingen särskild ordning, ‘Mysteriet vid Lützen‘ från november 2011, ‘Porr-frågesporten‘ från juli 2013 (den får än idag träffar titt som tätt…) och, av någon anledning, den där Expressendrapan om Adblock (juni 2015). Bland de som fick roligast respons bland läsarna var väl sommartävlingen 2009 (jag hade sådana på den tiden…) ‘Typiskt, sa Lenin‘, samt diverse ding-dongs om dels chark/mat (‘En matnostalgikers bekännelser‘ 2009, till exempel) och dels om språkfrågor, som det där med att dua/nia på tyska från 2015.

Och med det höjer jag ett glas eau-de-vie till de nästa tio åren, medan den här ön sjunker allt längre ner i oblivious decrepitude. (Glöm inte matpaketen efter Brexit, förresten).

PS: Det vore intressant att veta hur många som, mer eller mindre regelbundet, läst Pressylta sedan tiden före WordPress. De riktiga veteranerna, alltså. Jag tror i alla fall Fredrik och Håkan L hör till dem. Eller?

PPS: Och jag ser av det fåtal kommentarer som kom in första månaden att saligt hädangångne Bengt O. var bland de tidiga också.

13 Responses to “Jubileum! ++”

 1. Grattis till tio år med en mycket intressant och egensinnig blogg!

  Apropå Lenintävlingen, som ju inföll ett bra tag innan jag började följa din blogg, så älskar jag kerenskijs kommentar till de andra i den provisoriska regeringen någon gång i mars-april 1917: “Så, ni tycker att det gick något så när smärtfritt att störta tsaren? Vänta bara. Lenin kommer hit, och sedan börjar det på allvar!” 😀 (Lenin kvitterade i ett brev från Schweiz att den då inte så framträdande Kerenskij var “särskilt suspekt”).

  De båda herrarna kom ju från samma småstad vid Volga, och familjerna var bekantas bekanta med varandra.

 2. Tack Magnus, uppskattar det! Ja, herregud, vilka citat kan man inte få ut av bolsjevikerna och andra… Jag borde kanske starta en ny tävling nästa sommar, om Brexit, medan matpaketen dunsar ner på p-platsen alldeles här utanför.

 3. Apropå bolsjevism, har du läst Anna-Lena Laurens artikel i DN i helgen om nybolsjevismen?
  https://www.dn.se/kultur-noje/app-app-app-det-borjar-likna-bolsjevism/

 4. Grattis till minst femton bloggår, Gunnar! Katten vet hur jag hamnade här, men det måste ha varit på den tiden bloggar var nytt och till och med Malte Persson hade en, dvs cirka 2003. Höjer ett glas av min broder Svens fantasiska häggbärslikör – skål!

 5. Malte hade någon gång runt 2006 en tråd som växte till drygt femhundra intellektuella repliker: den handlade ursprungligen om frågan “vad är verklig bildning?” men svängde sedan mot att avhandla vem eller vad som kan räknas som geni. They don’t make ’em like they used to, kan man kanske säga. 🙂

 6. Niklas: Har just läst den! Mycket bra, ett skri ur vildmarken, liksom…

  Maltes blogg kommer jag mycket väl ihåg, jag var väl inblandad i några duster där. Finns den fortfarande tillgänglig att läsa, förresten? Eller har den raderats?

 7. Grattis till de 10 åren – jag är glad att du fortsätter och ser fram mot fortsättningen!

  Var jag verkligen med för så länge sedan? Jo, det borde jag ha varit …

  Maltes blogg med de legendariska kommentarstrådarna hittar man via internetarkivet Wayback Machine, där man också kan hitta så mycket annat …

  https://web.archive.org/web/20120929012225/http://www.apolloprojektet.com/

 8. Maltes blogg är raderad, ja – men den kan läsas via https://archive.org, inklusive de många spirituella kommentarerna. Simsalabim!

  https://web.archive.org/web/20071230100308/http://www.apolloprojektet.com:80/2007/06/

  Från den sidan kan man navigera runt i, verkar det, bloggens hela historia fram till juni 2007.

  Tråden om snillen och smak, kanon och kulturell borgerlighet hittar man här: https://web.archive.org/web/20080307045631/http://www.apolloprojektet.com:80/2005/12/i-den-borgerliga-skinnbranschen/ (inte 500 kommentarer som jag mindes, men nästan 400)

 9. Tydligen fastnade en kommentar från mitt håll om Maltes blogg i filtret (pga mer än en länk?) men jag ser att Håkan också visste var man skulle söka. 🙂

 10. OK, där har vi den. :))

 11. … och så fastnar man i kanon-diskussionen som på ett flugpapper och har läst 100+ kommentarer i ett svep. Diskussionerna på Errata var alltid lika lockande och frustrerande, och jag har inte sett nåt liknande uppstå nån annanstans. Det sägs ofta att nätets dåliga diskussionskultur beror på att folk tillåts använda pseudonymer, men Errata och andra ställen jag besökte vid samma tid visar att det inte stämmer. Jag tror att tjusningen var att där blandades folk som aldrig skulle ha träffats annars. Alla rör sig i sina egna cirklar, men det var ett sällsynt tillfälle när cirklarna möts. Facebook kan inte ersätta det; där väljer alla sitt umgänge.

 12. Har alltid misstänkt att Erratas kommentarfält i huvudsak var en och samma person som diskuterade med sig själv, plus David Nessle. Fast det är iofs bara en teori.

 13. Jag kollade mina egna poster om Errata och fann att jag tyckte en person i alla fall profilerade sig, alltså denne “P”. Men jag kommer inte alls ihåg varför jag tyckte så. Eller vem “P” var. http://www.pressyltaredux.com/2009/06/errata-och-framtiden/

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004